Зараз в ефірі
Хеппі Ранок до 10:05
Зараз в ефірі
Chael Don't Speak (feat. Kaii)

Срібний хрестик – важливий православний символ

Срібний хрестик – важливий православний символ
12.08.2022
3558
Найважливішим символом християн є хрест. Віряни носять на грудях релігійний атрибут не як прикрасу. Він символізує жертву, яку Христос приніс в ім'я людей, і є головним оберегом християнина. Хрещені батьки дарують дитині золотий або срібний хрестик https://zolotiyvik.ua/ru/krestiki/l/vid_metalla:serebro/, і буде величезним щастям, якщо людина зможе носити його все життя. Релігійний атрибут повинен супроводжувати вірянина всюди, не рекомендується його знімати навіть під час купання. У ювелірних магазинах і церковних крамницях сьогодні нескладно вибрати виріб, але коли виникла ідея носити його саме так? Звернемося до історії.



Коли люди почали носити срібний хрестик


Хрест як релігійний атрибут використовували ще язичники. Вони вважали його символом життя та нескінченності. Предмет служив і як прикраса, і для поклоніння. Ранні християни вже зображували хрест, дуже подібний до сучасного. З IV століття його офіційно почали використовувати у церковному житті. Він символізував порятунок людства та величезну жертву, тому головним чином виражав страждання Христа. Пізніше виріб набув райдужного, благоговійного змісту.

На Русі як символ віри люди почали носити хрестик після хрещення – у X столітті. Причому одягали його поверх одягу, а не на тіло, як зараз. Було заведено відверто демонструвати, що ти християнин. Вже тим часом створювали срібні хрестики. Стало величезною радістю мати такий виріб, адже срібло було у пошані у населення, його наділяли магічним змістом. Цікаво, але атрибут не знімали навіть у лазні. На зміну металу на цей момент приходила прикраса з дерева.

Як правильно носити срібний хрестик

Християни, як і раніше, шанують хрест як головний релігійний символ. Під час носіння вони повинні дотримуватися певних правил, які не мають порушувати істинні віряни:
  1. Хрестик обов'язково має бути освяченим. Процедура здійснюється лише священнослужителем, самостійно це зробити не вийде.
  2. Він не повинен бути окрасою; це омана, начебто виріб обов'язково має бути золотим. У лавках продаються дерев'яні, мідні, олов'яні та срібні хрестики.
  3. Символ не можна носити поверх одягу. Він повинен торкатися тіла і не бути на очах. Знімати його краще лише у крайніх випадках (наприклад, під час занять спортом).
  4. Не потрібно носити чужий хрестик (якщо це не подарунок). Якщо ви знайшли виріб, віднесіть його до церкви, можливо, господар знайдеться.
Не можна викидати зламаний хрестик. Це дуже поганий жест. Краще спробувати його відремонтувати або віддати священнослужителю.
Також серед вірян популярні ладанки, вони можуть бути посудиною, в якій зберігається ладан. Важливо, що їх не можна носити нижче пояса. Ладанки також часто виробляють із золота та срібла.

Партнерський матеріал

Лайфстайл Хіт FM: ще більше цікавого

👍 Приєднуйтесь до Хіт FM!

📱 Слухайте зі смартфона

Ліки для Руслана

Допомагаємо разом

Ліки для Руслана