Зараз в ефірі
Хеппі Ранок до 10:05
Зараз в ефірі
Хіт FM Тільки хіти!

Як вибрати якісний холодильник

Як вибрати якісний холодильник
31.10.2022
1194
Сьогодні як ніколи важливо мати побутову техніку, яка витримує перепади енергопостачання, мінімально споживає електрику та максимально ефективно виконує свої задачі. Напевно, головний побутовий прилад на кухні – це холодильник.

Зберігати продукти харчування людство навчилось дуже давно. Овочі, фрукти та трави засушували, м’ясо засолювали чи в’ялили з гострими спеціями, з молока робили сир, з хліба - сухарі. Але холод був і залишається єдиним засобом зберегти свіжими необроблені продукти. Ще давні греки, римляни та китайці ховали їжу в ямах зі снігом чи льодом, що їх привозили з гір. В середні віка більшість домів в Європі мали підвали чи колодязі, а українська хата зазвичай ділилась на житлову частину з піччю та холодну комору для зберігання продуктів.

В 19 сторіччі почались спроби винайти рефрижератор, що буде не лише зберігати, але й виробляти холод. Зараз в кожній домівці є прилад з загальною назвою - холодильник побутовий, - але з різними характеристиками. На що ж звернути увагу при виборі?  

Система охолодження
  • В системі No Frost холодне повітря циркулює рівномірно та безперервно, температура та вологість незмінні. Такий пристрої не треба вимикати та розморожувати. Але він більш дорогий та енергоємний.
  • Статична система ще має назву крапельна або навіть «та, що плаче». Волога осідає на задній стінці у вигляді інію. Коли температура в камері досягає потрібного значення, компресор вимикається, стіна нагрівається, іній тане та стікає в спеціальну кишеню. Ця система більш економічна, але продукти треба щільніше упаковувати через вологу.
  • Є моделі, в яких в морозильній камері та головному відділенні використовуються різні системи.
Будь-які холодильники періодично треба вимикати, мити та провітрювати. Але з No Frost це можна робити раз на рік, з крапельною системою – кілька разів, а старі моделі потребують частого розморожування та прибирання.

Конструкція холодильника

Звичайно холодильник має від однієї до трьох камер. В більшості моделей морозильна камера відокремлюється від основного відділення. Вона може бути розташованою знизу чи зверху. Подумайте, як зручніше буде для вас та родини, адже холодильником користуватимуться всі, від дітей до людей похилого віку.

Якщо родина велика, продуктів треба зберігати багато, і розмір приміщення дозволяє – придивіться до моделей Side-by-side, які мають дві дверці, як у шафи. Їх безперечна перевага, окрім об’єму, – можливість налаштовувати різні температури в окремих відділеннях.

Можна вбудувати холодильник в меблевий гарнітур, такий варіант часто використовують в готелях чи квартирах-студіях. Але завдяки різноманіттю кольорів та дизайну можна підібрати під будь-який інтер’єр модель, що розташована окремо від меблів.

На що ще варто звернути увагу

Клас енергоспоживання. Він позначається літерами від А до G. Треба пам’ятати, що клас А позначає найкращу енергоефективність, а G — найгіршу. Зараз енергозберігаючі моделі - особливо на часі.

Зона свіжості – це камера з температурою близько 0 градусів. Вона дозволяє продовжити термін зберігання деяких продуктів. Це щось середнє між морозильною камерою та головним відділенням. Саме там зручно зберігати продукти, які після заморозки витрачають структуру чи смак.

Захист від перепадів напруги – зараз дуже актуальна функція, яка може бути базовою. Якщо ж ви обираєте дорогий холодильник, не захищений він перепадів - придбайте додатковий пристрій, який в майбутньому позбавить позапланових витрат.

Об’єм морозильної та холодильної камери чи загальний корисний обсяг холодильника – важливі речі, але подумки перевести сухі цифри в кількість каструль з борщем дуже складно. Тож краще йти до магазину та порівнювати ці параметри наживо. І нехай ваш вибір буде вдалим, а ваше харчування – здоровим та смачним.

Партнерський матеріал

Лайфстайл Хіт FM: ще більше цікавого

👍 Приєднуйтесь до Хіт FM!

📱 Слухайте зі смартфона

Ліки для Руслана

Допомагаємо разом

Ліки для Руслана