Наближається Великдень, головними стравами до якого є
крашанки, які ми готували раніше, сирна пасха та паска – білий здобний солодкий хліб. Раніше паску виготовляли майже добу, починаючи з середи, а в суботу святили в церкві. Зараз її можна купити в магазині, а якщо й пекти – так, щоб витратити мінімум часу та отримати максимум задоволення.
Отже, інгредієнти для рецепту є майже в кожній домівці: борошно, яйця, цукор, масло, дріжджі, олія, молоко, родзинки чи цукати, ванілін та цукрова пудра для глазурі. Деякі господині додають до тіста апельсинову цедру чи міцний алкоголь, а замість молока беруть вершки.
За класичним рецептом спочатку готуємо опару. У склянку теплого молока додаємо 25 гр живих дріжджів (чи сухих дріжджів, що підготовані згідно з інструкцією на упаковці), столову ложку цукру, 2-3 ложки борошна, все ретельно перемішуємо. Накриваємо рушником та залишаємо в теплому місці на пів години, щоб опара збільшилася в обсязі в 2-3 рази. Потім потрібно розтерти 3 яйця та цукор (склянку), додати ванілін на кінчику ножа та трохи солі. Розтопити на водяній бані 100 гр (це пів пачки) вершкового масла, додати до тіста. Якщо любите експериментувати – можете додати апельсинову цедру, родзинки чи цукати, горіхи чи алкоголь саме на цьому етапі. Потім поступово вмішуємо 3-4 склянки борошна – тісто має бути не занадто крутим, але не липнути до рук. Краще вимішувати паску руками, хоча це й складніше, але більш «крафтово». Потім варто залишити тісто ще на півгодини «підійти» в теплому місці під рушником, після чого воно збільшиться в обсязі ще в 2-3 рази.
Нарешті можна наповнювати форми для випікання. Кажуть, якщо тісто відривати та класти шматочками та не «трамбувати» в формі – паска буде більш «повітряною». Але головне – наповнювати форми не більш ніж наполовину, адже тісту потрібен простір. Розігріти духовку до 180-200 градусів та поставити форми на 20-30 хвилин (в залежності від розміру форм). Відкривати духовку під час випікання не слід, адже тісто «впаде».
Готові паски заведено прикрашати цукровою глазур’ю. Для цього 1 яєчний білок змішати з 200 гр (склянкою) цукрової пудри, можна додати трохи лимонного соку. Треба ретельно змішати суміш, щоб не було грудочок, а потім нанести на паски.
В продажу є й готові суміші для паски, які роблять процес простішим. Якщо ж ви, навпаки, мрієте опанувати складний рецепт, потренуйтесь заздалегідь. Ось так, наприклад, співачка Пінк з дочкою Віллоу Сейдж спекли та прикрасили великодні кекси, але ті, м’яко кажучи, відрізняються від фото в книзі.