Зараз в ефірі
Хеппі Ранок до 10:05
Зараз в ефірі
Хіт FM Тільки хіти!
👇 Пишіть ранковому шоу Хеппі Ранок 👇

Пісня, яка тривалий час крутиться в голові

Пісня, яка тривалий час крутиться в голові
18.08.2022
4903
У житті кожної людини хоча б раз було так, коли після прослуховування певної музичної композиції музика тривалий час не виходила з голови. Її прокручування у свідомості здійснювалося знову і знову. Часто спостерігається, що людина, не помічаючи, відбиває ритм або співає мотив певної композиції. Позбутися її неможливо, а після закінчення певного проміжку часу мелодія сама по собі забувається.

Повторення пісні як наукове явище

З наукової точки зору таке явище має свою назву «involuntary musical imagery». У перекладі це означає «мимовільні музичні образи». Досить поширеним є визначення «earworm», яке можна перекласти як «нав'язлива мелодія». Часом вона «прилипає» до людини, так само
які і нав'язливі думки, будь то бажання негайно переглянути улюблений серіал, пограти в PlayStation чи в ігрові автомати на гроші.



Вивченню цього питання психологи приділили велику увагу. Виходячи з проведених досліджень було встановлено, що протягом всього життя з таким явищем стикається майже 98% людства. При цьому сама тривалість нав'язливої мелодії у представниць слабкої половини людства значно вища, ніж у чоловіків. У випадку, якщо в музиці є слова, композиція “застряє” в мізках на 70% сильніше, ніж просто мелодія.

Як боротися з піснею, яка засіла у думках?

Часто у людини виникає питання, що ж робити з нав'язливою мелодією, яка протягом кількох днів не виходить із думок:
  • явище не спостерігається з тими піснями, які людині не подобаються: запам'ятовуються композиції, які викликають захоплення або інтерес. Коли людина стверджує, що пісня їй не подобається, але в цей же час вона не виходить у неї з голови, це вказує, що представлена ​​композиція їй до душі. Пов'язано це з тим, що частота і ритм певної пісні ідеально поєднуються з роботою серцево-судинної системи або просто підходять під частоту дихання людини;
  • нав'язлива мелодія може виникати в процесі виконання одноманітного заняття або рутинної роботи;
  • рідше запам'ятовуються музичні композиції, які мають величезну кількість мелодій.



Що можна зробити, аби нав'язлива мелодія не переслідувала протягом тривалого проміжку часу? Однозначно цінних порад тут немає, але психологи рекомендують зробити свою діяльність різноманітною та відволіктися на захоплююче заняття.

Партнерський матеріал

Лайфстайл Хіт FM: ще більше цікавого

👍 Приєднуйтесь до Хіт FM!

📱 Слухайте зі смартфона

Пахолівецька Соломія, 5 років

Допомагаємо разом

Пахолівецька Соломія, 5 років
Житомирська обл., м. Бердичів
Діагноз: нейробластома з ураженням лімфовузлів заочеревинного простору