У 2023 році Масляна припадає на тиждень від 20 до 26 лютого. Сподіваємось, ніщо не завадить вам приєднатися до старовинного звичаю смажити та їсти млинці, а головне – провести час із близькими.
Давня історія свята
Масниця, Запусти, Колодій, Бабське свято – у язичницького свята багато назв, але одна сакральна задача – вигнати зиму та закликати весну. Для цього різні народи готували ритуальну їжу, вдягали нарядні костюми та влаштовували свято. В Європі ця традиція збереглась у вигляді карнавалів, з яких найвідоміший – Венеціанський. Християнство зберегло традицію, дозволивши трохи веселощів та навіть об’їдання досхочу перед Великим постом.
У кожного дня тижня Масляної є своя назва та ритуали:
• Понеділок – зустріч: прикрашали оселю солом’яним опудалом, запрошували гостей
• Вівторок – загравання: незаміжні дівчата запрошували хлопців на оглядини
• Середа – ласунка: молоді ходили на гостини до батьків дружини
• Четвер – розгуляй: знов вечірки, частування, ігри
• П’ятниця – тещин вечір: батьки дружини відвідували молодят
• Субота – посиденьки зовиці: частували сестру чоловіка, або просто влаштовували позаплановий дівич-вечір
•
Прощена неділя – ходили до церкви, доїдали різні страви, а головне – спалювали опудала зими
Чому млинці круглі
На Масляну готують вареники, галушки, пироги, різні м’ясні страви, але головне – це, звісно, млинці.
Язичники вважали головним божеством Сонце, яке дає світло та тепло. Тому млинці, а також всі ритуальні хлібини мають правильну круглу форму. Можливо, тому й пательні зазвичай круглі, хоча піч, в яку вони ставились, має квадратний отвір, а вироби з заліза робились будь-яких форм.
Найпростіший рецепт млинців
На приблизно 20 млинців - 2 яйця, 1 склянка молока, 50 г води (тобто 1/5 склянки), 1 склянка борошна, столова ложка цукру, дрібка солі, пісна олія. Збити яйця з цукром та сіллю, поступово додати рідину, потім борошно, столову ложку олійки, добре вимішати. Добре розігріти пательню, змастити олією. Випікати.
Млинці готують з різного борошна, на дріжджах, кефірі, кислому молоці, мінеральній воді… Взагалі ж рецептів безліч, як і начинок для млинців. Солоні – це м’ясо, риба, ікра, сир, бринза, каші, овочі. Солодкі – знову ж сир, варення, шоколад, фрукти, цукати та інші солодощі.
Найскладніший рецепт млинців
Налисники - це не просто млинці з начинкою. Спочатку треба спекти млинці та підготувати начинки. Потім - загорнули млинці у формі конвертів або трубочок, скласти в каструлю або жаростійку тарелю, додати вершкове масло. І потримати на плиті або в духовці на невеликому вогні 15-20 хвилин. Страва набуде неповторного смаку та аромату.