Зараз в ефірі
Хеппі Ранок до 10:05
Зараз в ефірі
Inna Hot

Цікаві факти про воду

Цікаві факти про воду
22.03.2023
856
22 березня - Всесвітній день водних ресурсів. Ось кілька цікавих та корисних фактів про воду.

Скільки води треба пити на добу
 

8 склянок або 2 літри - це застаріла теорія. Сучасна формула розрахунку: 30-40 мл рідини на кожен кілограм ваги. Наприклад, при вазі 60 кг потрібно 1,8-2,4 л води, а при вазі 90 кг – 2,7-3,6 л води щодня. 
 
З їжею надходить близько 40% добової потреби організму у воді, решту ми доповнюємо напоями. Проте чай, сік, кава не замінюють воду, її необхідно пити окремо. Воду краще вживати за 20 хвилин до їжі або у проміжках між прийомами. Запивати їжу водою (чи іншими напоями) не варто.
 
Звісно, це рекомендації для здорових людей. При захворюваннях нирок і серця об’єм рідини зазвичай скорочують. А при надмірній вазі лікар, навпаки, може порекомендувати збільшити обсяг питної води. 
 

Чому ранок починається не з кави
 

Дієтологи вважають, що саме чиста вода потрібна людині відразу після пробудження. Якщо кілька днів випивати склянку воду до або відразу після вмивання – це стане такою ж звичкою, як чистка зубів. 
 
Зараз дуже популярні рецепти води з медом та лимоном або з імбиром. Лікувальні властивості такого напою не такі дивовижні, як дехто вважає. Але якщо у вас немає протипоказань – такий лимонад значно корисніший за каву або чай. 


 

Чи правда, що людина наполовину складається з води 
 

Насправді, ця доля навіть більша. Вода досягає 50-55% маси тіла жінки, 60-65% - чоловіка і 65-75% тіла немовляти. Саме тому вважається, що без води людина може прожити 2-4 доби, а без їжі, якщо продовжує пити воду, – до двох місяців. Звісно, краще не вдаватись до таких крайнощів.  
 

Скільки води на Землі 
 

2/3 поверхні нашої планети вкрито водами Світового океану. Загальна площа льодовиків, озер, водосховищ, річок становить 15% суші. Але левова доля – це льодовики, бо на інші водні об'єкти залишається лише 4%.
 
Найцінніший для людини природний ресурс – це прісна вода,  доля якої менше 4% від загального об'єму світових вод.
 
Існують регіони, де бракує прісної води. Лідер в цьому сенсі - Аравійський півострів, де добування прісної води перевищує 500%. Це означає, що її завозять танкерами та трубопроводами, а також опріснюють морську воду.
 
Дуже обмежені водні ресурси в Пакистані, Узбекистані, Таджикистані, Ірані, в Північній Африці, особливо в Лівії та Єгипті. В цих регіонах видобувають приблизно половину відновлюваних водних ресурсів. Тому тонна питної води там коштує дорожче за тонну нафти. 
 
А от що коштує недорого, то це міста росії - читайте, як їх продає Даня Білий заради підтримки України.

Лайфстайл Хіт FM: ще більше цікавого

👍 Приєднуйтесь до Хіт FM!

📱 Слухайте зі смартфона

Пахолівецька Соломія, 5 років

Допомагаємо разом

Пахолівецька Соломія, 5 років
Житомирська обл., м. Бердичів
Діагноз: нейробластома з ураженням лімфовузлів заочеревинного простору