Великодня паска: найсмачніший рецепт

Великодня паска: найсмачніший рецепт
10.04.2023
1171
Наближається Великдень -  світле родинне свято, яке важко уявити без смачних страв. Одна з найбільш традиційних - паска, солодкий здобний хліб з глазур'ю. У кожної родини є свої рецепти цієї випічки, але ми пропонуємо вам спробувати найбільш простий та смачний. 

Інгредієнти:

 
Борошно - 3,5-4,5 склянки, 
яйця - 3 шт, 
цукор - 1 склянка, 
масло - 100 гр, 
дріжджі - 25 г, 
олія, 
молоко - 1 склянка, 
родзинки чи цукати, 
ванілін та цукрова пудра для глазурі. 
За бажанням: міцний алкоголь , апельсинова чи лимонна цедра та вершки замість молока.
Глазур: 1 білок, 200 г цукрової пудри (або готова суміш)


Приготування:

 
1. Опара: у склянку теплого молока додаємо 25 гр живих дріжджів (чи сухих дріжджів, що підготовані згідно з інструкцією на упаковці), столову ложку цукру, 2-3 ложки борошна, все ретельно перемішуємо. Накриваємо рушником та залишаємо в теплому місці на пів години, щоб опара збільшилася в 2-3 рази. 
 
2. Розтираємо 3 яйця та цукор (склянку), додати ванілін на кінчику ножа та трохи солі. Розтопити на водяній бані 100 гр вершкового масла, додати до тіста. 
 
3. Додаємо родзинки, цукати, горіхи, цедру чи алкоголь за бажанням.
 
4. Поступово вмішуємо 3-4 склянки борошна – тісто має бути не занадто крутим, але не липнути до рук. Краще вимішувати паску руками. Потім варто залишити тісто ще на півгодини «підійти» в теплому місці під рушником, після чого воно збільшиться ще в 2-3 рази. 


 
5. Нарешті можна наповнювати форми для випікання. Якщо тісто відривати та класти шматочками, паска буде більш ніжною. Але головне – наповнювати форми не більш ніж наполовину, адже тісту потрібен простір. Розігріваємо духовку до 180-200 градусів та ставимо форми на 20-30 хвилин (в залежності від розміру форм). Відкривати духовку під час випікання не слід, інакше тісто «впаде».   
 
Готові паски заведено прикрашати цукровою глазур’ю. Для цього 1 яєчний білок потрібно змішати зі склянкою цукрової пудри, можна додати трохи лимонного соку. Треба ретельно змішати суміш, щоб не було грудочок, а потім нанести на паски, поки вони ще теплі. 

А поки готуєте смакоту, не забувайте слухати хорошу музику: наприклад, MONATIK почав "ремонтувати" свої пісні і першою стала "Кожний раз".

Лайфстайл Хіт FM: ще більше цікавого

👍 Приєднуйтесь до Хіт FM!

📱 Слухайте зі смартфона

Реабілітація для Марійки

Допомагаємо разом

Реабілітація для Марійки