Колір — перший натяк на вік, смак, аромат. Це не єдиний критерій, за яким варто оцінювати вино, однак відтінок допоможе визначитися з вибором, коли немає змоги провести дегустацію.
Наприклад, в інтернет-магазині GoodWine можна купити
українське вино, виготовлене в білому, червоному та рожевому стилях. Опис пришвидшує вибір. Коли вино опиниться в руках, спробуйте розібратися з кольором. Налийте його в прозорий келих на високій ніжці. Поступово нахиляйте стакан, щоб вивчити колірний спектр і його інтенсивність.
Колір вина: як він формується
За надання відтінку відповідає пігмент виноградної шкірки. Колір також можна отримати в процесі вініфікації та витримки.
Білі вина в Україні, як і у всьому світі, виготовляються з «білого» винограду. Справжній відтінок ягід — зелений. До початку ферментації шкірку відокремлюють від винограду. Для виготовлення червоних вин шкірку залишають, рідше — ще й кісточки та плодоніжку. Інколи певний сорт винограду природно надає більше кольору, ніж інші. Йдеться про сорти мальбек, шираз, каберне совіньйон. Рожеві вина зазвичай виготовляють за методом Saignee. Це означає, що рожевий сік «спускають» на ранніх етапах виготовлення червоних вин. Ще один варіант, коли шкірку залишають на певний час, щоб домогтися насиченого відтінку.
Клімат, а також технологічні рішення конкретного виробника, впливають на місце українських вин у колірній гамі. Наприклад, холодна мацерація дає змогу пігменту шкірки просочуватися у виноградне сусло без надмірної кількості танінів, що в подальшому впливає на смако-ароматичну композицію.
Про що розкаже колір вина
Відтінок — підказка, що стосується трьох ключових моментів вибору вин з України:
- Витримка. Відтінок білих вин у процесі визрівання змінюється з лимонного на золотавий. Якщо колір — коричневий, це вказує на окислювальний механізм, який має назву «мадеризація». Червоні вина втрачають інтенсивність відтінку. Спершу напій може мати яскравий гранатово-фіолетовий відтінок, який згодом змінюється жовто-оранжевими тонами. Портвейн, наприклад, взагалі стає бурштиново-коричневим.
- Смак. Базується на асоціаціях. Глибокий червоний колір натякає на концентрований смак, із високим вмістом танінів й алкоголю. Білі вина — легкі й свіжі, з тонким фруктово-квітковим шлейфом.
- Показники цукру. Що темніше вино, то більше цукру в складі. Проте все залежить від типу продукції. Наприклад, солодкий німецький рислінг може нагадувати сухе витримане вино.
Зважайте, що на відтінок також впливає характер витримки. Наприклад, білі вина зазвичай витримують у закритих металевих резервуарах, що зберігає свіжий фруктовий присмак. Якщо вино шардоне помістити в дубову бочку, колір стане бурштиновим. Тому відтінок — не точний критерій оцінювання.
Партнерський матеріал