Синоптики знову обіцяють холодні вихідні, тому спекти вдома щось смачненьке – заманлива ідея. Простіше за все заздалегідь придбати готове листкове тісто. Дріжджове краще підходить для м’ясної або рибної начинки, бездріжджове – для солодкої.
Тісто розморожується приблизно годину (або як вказано на упаковці). Якщо воно згорнуте пластами – обережно їх розгорніть, інакше шари можуть злипнутись.
Майже всі страви з листкового тіста потрібно ставити в добре нагріту духовку. Ідеальна температура – 200 градусів. Щоб випічка була красивою, зверху змастіть її яйцем, сметаною або вершковим маслом.
Хот-дог по-домашньому
Нарізати тісто смужками, по спіралі огорнути звичайні сосиски та запекти їх у духовці. До речі, саме так можна приготувати тістечка «трубочки», тільки огортати треба конуси с кулінарного паперу.
Закритий пиріг з м’ясом
В якості начинки можна використати м’ясний фарш, шматочки шинки чи курки, додати сир, зелень та спеції. Викладіть тісто на деко, додайте начинку, зверху накрийте ще одним шаром тіста. Потім щільно защипніть тісто з боків, а на поверхні в шаховому порядку зробіть надрізи приблизно 1 см.
Слойки з сиром
Готуються так само, як пиріг, але кожна слойка «закривається» окремо. До сиру можна додати шпинат, родзинки або цукати. В залежності від інгредієнтів це буде солона закуска або солодкий десерт.
Штрудель з яблуками та горіхами
Для начинки: почистити та порізати яблука, додати корицю та подрібнені горіхи. Тісто тонко розкачати, викласти начинку, потім згорнути в рулет. Можна для цього заздалегідь підкласти під тісто тканину або пергамент. Заготовку покласти на деко швом донизу.
Круасан з шоколадом
Порізати тісто невеликими трикутниками. Покласти на кожен шматки шоколаду або шоколадну пасту. Згорнути у формі півмісяця. Замість шоколаду можна використовувати ту начинку, яка смакує найкраще саме вам.