Зараз в ефірі
Хеппі Ранок до 10:05
Зараз в ефірі
Cyril Stumblin' In

5 ідей, що приготувати з картоплі

5 ідей, що приготувати з картоплі
07.04.2021
5766
Картопля, як і хліб, зазвичай є в кожному домі. Але що з неї можна приготувати, якщо варена або смажена вже набридла? Згадаємо кілька нескладних, але смачних картопляних страв.
 
Деруни
 
Ця страва популярна в багатьох країнах Європи, тому має різні назви: драники, тертюхи, кремзлики, кийзлики, мандрики, тарчаники, латкес, беці або барабулєнники. До речі, в Україні деруни - традиційна страва на Благовіщення, яке цього року відзначають 7 квітня.
 
Сиру картоплю треба почистити та потерти на терці (розмір терки впливає на смак та колір страви), потім потерти цибулю. Зайву рідину краще злити, додати яйце та борошно. Замішати до щільності густої сметани та смажити на олії чи смальці, як млинці. Потім можна скласти деруни до горщика, залити сметаною і протушкувати. А можна подавати як млинці: зі сметаною, шкварками, сиром або смаженою цибулею.    
 
Запіканка
 
Цю страву можна готувати в духовці, мультиварці або навіть мікрохвильовці.  Добре також, що до картоплі можна додати те, що є в холодильнику: м’ясо чи птицю, капусту чи шпинат, або ж просто сир та цибулю. Давайте приготуємо запіканку з м’ясним фаршем.
 
Картоплю потрібно почистити, порізати кружечками і викласти в форму. До фаршу додати спеції та цибулю, викласти на картоплю. Ще одним шаром картоплі закрити м'ясо. Збити яйце з молоком, залити цією сумішшю страву, зверху додати тертий сир. Запікати в духовці за температури у 180 градусів приблизно 40 хвилин.

 
Картопляники
 
Цю страву також називають лежні або навіть зрази, але, на відміну від традиційних зраз литовської кухні, наші робляться не з м’яса, а з картоплі. Одразу треба готувати не лише «картопляне тісто», а й начинку. Вона може бути різною, але готовою заздалегідь. М'ясо, сало, рибу, гриби відварити або підсмажити, чорнослив розмочити, оселедець позбавити зайвої олії.
 
Далі треба відварити і потовкти або пропустити через м’ясорубку картоплю – легше це робити, коли вона гаряча. Додати спеції, яйце та борошно, замішати круте тісто. Сформувати картопляники з начинкою всередині (приблизно як пиріжки), обваляти в борошні та смажити як котлети. Подавати зі сметаною.
 
Чіпси
 
Якщо вам до вподоби чіпси, але ви вважаєте магазинний продукт некорисним, зробіть їх самотужки. Це простіше, ніж здається.
 
Картоплю потрібно почистити, нарізати слайсами, тобто кружечками товщиною приблизно 2 мм. Залити водою на 5 хвилин, щоб змити зайвий крохмаль. Підсушені слайси скласти в миску, додати сіль, спеції та рослинну олію. Деко застелити пергаментом для випікання, викласти кружечки, закрити пергаментом зверху. Випікати в духовці за температури у 180 градусів приблизно 20 хвилин.

 
Човники
 
Це нескладна, але оригінальна страва, яка прикрасить навіть вишуканий бенкет. Для начинки можна взяти фарш, сир, овочі, зелень, солону рибу, ковбасу – майже будь-що. Найкрасивіше човники виглядають з вітрилами з тонкого сала, які тримаються на шпажках.

Картоплю треба відварити в мундирі, обережно почистити, ложкою вибрати м’якоть для начинки. Начинені човники потримати в духовці 5-10 хвилин. Напевно, якщо ви задумали «флот з салом», вітрила треба додавати вже потім.   

Ловіть ще трохи апетитної, але жартівливої інформації - дізнавайтеся, який ви хлібчик за знаком зодіаку.
 

Лайфстайл Хіт FM: ще більше цікавого

👍 Приєднуйтесь до Хіт FM!

📱 Слухайте зі смартфона

Татач Марія, 10 років

Допомагаємо разом

Татач Марія, 10 років