Гарбуз – це не овоч, не фрукт і навіть не ягода, це плід з родини гарбузових – тобто кавуна, дині, огірка та кабачка. А ще це корисний, яскравий та дешевий інгредієнт багатьох страв осінньої пори.
Цілий гарбуз можна зберігати дуже довго просто на балконі. Але м’якоть, позбавлена шкірки та насіння, має зберігатися лише в холодильнику. Тому простіше купувати потрібну кількість напівфабрикату – гарбуза, що вже почищений та порізаний кубиками – в супермаркеті або на ринку.
Гарбузове насіння – джерело вітамінів та мікроелементів. Якщо ви чистите гарбуз, насіння треба відділити від м’якоті, промити, просушити та підсмажити на пательні без олії.
Але й цілий гарбуз стане в нагоді. По-перше, можна змайструвати світильник на Хелловін. По-друге, можна красиво відмовити під час сватання за українською традицією. Саме звідси вирази «піднести (втелюшити) гарбуза», «дістати (з'їсти) печеного гарбуза» в сенсі зазнати невдачу.
Салат з гарбузом, виноградом та зеленню
В гарбузі є багато вітамінів та мікроелементів, а найбільше їх міститься в свіжому продукті без теплової обробки. Такий салат можна подавати і як закуску до гарячих страв, і як десерт.
200 гр гарбуза, 200 гр винограду без кісток, 100 гр м’якого сиру (фети або бринзи), 1 червона цибулина, зелень рукколи чи салату, для маринаду – мед, виноградний оцет, сіль.
Спочатку замаринувати цибулю в суміші меду, оцту та солі. За півгодини рідину вилити. Гарбуз та сир порізати кубиками. Виноград – кожну ягоду навпіл. Зелень порізати або порвати вручну. Все перемішати. Такий салат можна подавати без соусу.
Крем-суп
На дві порції: 1 кг м’якоті гарбузу, 2 картоплини, 200 мл (маленька пачка) вершків 15-20% жирності, горіхи або насіння.
Почистити, дрібно порізати та відварити картоплю. На етапі її напівготовності додати кубики гарбуза, адже вони варяться швидше. Вилити зайву рідину, подрібнити все блендером. Додати підігріті вершки, трохи солі та спецій, знову змішати. В готовий суп додати або подрібнені горіхи, або насіння льону, кунжуту та соняшнику.
М’ясне рагу
500 г м’яса (найкраще телятини), 500 г м’якоті гарбузу, 0,5 л бульйону або води 2-3 цибулини, 2 баклажана, 1 болгарський перець, 2 помідора, зубчик часнику, шматочок імбиру, сіль та спеції, рослинна олія.
Порізати м'ясо невеликими шматками. Потерти імбир, почавити часник, порізати цибулю і обсмажити в олії на пательні. Потім прибрати овочі на тарелю, а в цій олії обсмажити м’ясо до появи скоринки. Порізати гарбуз та баклажани кубиками, додати до м’яса. Потім порізати скибками помідори та перець, додати до решти. Повернути імбир, часник та цибулю, додати сіль та спеції. За 5 хвилин влити до суміші гарячий бульйон та накрити кришкою. Тушкувати на повільному вогні 40 хвилин.
Гарбузові оладки
0,5 кг м’якоті гарбуза, стакан борошна, 2 яйця, столова ложка рослинної олії, цукор та сіль за смаком.
Сирий гарбуз потерти на тертці, поступово додати борошно, яйця та решту. Ретельно змішати до консистенції густої сметани. Викладати на гарячу пательню ложкою. Подавати зі сметаною, збитими вершками або медом.

Сирна запіканка
0,5 кг м’якоті гарбуза, 0,5 кг сиру (краще 9% жирності), 2 яйця, 2 ст. ложки борошна, 1 ст. ложка вершкового масла або рослинної олії, цукор, сіль та ванілін за смаком.
Запекти гарбуз в духовці, в крайньому разі - відварити гарбуз та вилити рідину. Змішати сир з рештою інгредієнтів, потім – з гарбузовим пюре. Краще за все ретельно вимішати все блендером. Застелити форму пергаментом, додати олії, викласти масу. Запікати в гарячій духовці 25-30 хвилин або готувати у мультиварці згідно з інструкцією.
Також ще триває сезон динь та кавунів. Тож читайте,
як обрати стиглий кавун та з чим його їсти.