Зараз в ефірі
Хеппі Ранок до 10:05
Зараз в ефірі
Samchuk та Domiy Про осінь

Простий рецепт запеченої індички

Простий рецепт запеченої індички
26.11.2021
4445
Цього року одне з найулюбленіших сімейних свят Америки – День подяки – відбулось 25 листопада. Традиційна страва, що має бути на кожному столі на вечерю – це запечена індичка. Чому?

Історія американського Дня подяки

В 1620 році до берегів Північної Америки прибули перші англійські переселенці. Більше половини з них загинули через сувору зиму. Але навесні індіанці допомогли новим сусідам обробити землю та поділились насінням місцевих культур. Зібравши багатий врожай, англійці покликали індіанців на бенкет. Згодом перший президент США Джордж Вашингтон зробив День подяки національним святом. Досі існує традиція збиратися родиною та дякувати богові та одне одному за рік, що минає.

Чому готують індичку

Кажуть, на перше свято подяки смажили саме індичку. Так чи ні, існує так звана Церемонія помилування індички. Президент США щороку зачитує відповідний указ, після чого птах, обраний для бенкету в Білому домі, залишається живим та вирушає до зоопарку.

Сучасні дієтологи радять індичку всім без винятку, адже це низькокалорійна та гіпоалергенна їжа. Незважаючи на скромний вміст жиру, це дуже поживний продукт. За вмістом білку індичина перевершує яловичину, свинину і баранину, а за вмістом селену і фосфору не поступається будь-якій рибі.

Індичка готується дуже легко, хоча трохи довше, ніж курка чи качка.



Як запекти цілу індичку


Ця страва розрахована на велику компанію, адже середня вага дорослої індички – 5-10 кг. Індики важать набагато більше, але мають більш жорстке м'ясо. Маринувати індичку треба заздалегідь – найкраще за 3-4 години до запікання. Можна просто натерти тушку зовні та всередині готовими спеціями з рослинною олією. А можна зробити оригінальний маринад з тим, що вам до вподоби - соєвим соусом, гірчицею, медом, цедрою апельсина чи лимона, часником чи перцем, з гранатовим соком або навіть з алкоголем.

Фарширована індичка – це смачно та зручно, адже ви матимете м'ясо з гарніром. Для начинки можна взяти рис, гречку, картоплю чи яблука. До основного продукту варто додати моркву, цибулю, часник, томати, перець або шпинат. Крупи доведеться трохи відварити, овочі просто порізати. Покладіть начинку в середину та зашийте кулінарною чи суворою ниткою. Звісно, птах має лежати на спині, а шов бути зверху. Варто також зв’язати гомілки індички. 

Нарешті маринована та фарширована індичка відправляється в духову шафу, що нагріта до 180 градусів. Можна покласти птаха в кулінарний мішок або загорнути в фольгу, але, якщо ви бажаєте мати рум’яну скоринку – треба буде «роздягти» страву десь за півгодини до фіналу.

Індичка вагою до 3 кг має провести в духовці майже 2 години, до 5 кг – мінімум 3 години. Кожні 30 хвилин варто поливати тушку її власним соком або залишками маринаду. Готовність можна перевіряти термометром для м’яса  - температура всередині має бути не нижчою за 90 градусів. Або просто виделкою – м'ясо повинно бути білим та виділяти прозорий сік.

Коли індичка готова, залиште її під фольгою ще на півгодини – так м'ясо буде легше розрізати. Під час куштування подякуйте одне одному, а особливо господині, за все хороше, що було в цьому році.

В Україні є свій День подяки на честь закінчення польових робіт, що відзначається 17 вересня. Але світ давно не має кордонів. Дивіться, як американська співачка Брітні Спірс вподобала українського кота та станцювала для гурту Mozgi.

Лайфстайл Хіт FM: ще більше цікавого

👍 Приєднуйтесь до Хіт FM!

📱 Слухайте зі смартфона

Татач Марія, 10 років

Допомагаємо разом

Татач Марія, 10 років