Традиційною окрасою великоднього столу є різнокольорові яйця - крашанки та писанки. Відмінність між ними полягає у тому, що крашанки - зварені та пофарбовані яйця, а писанки - яйця з візерунками та прикрасами.
Яйце є символом життя, нового початку, перемоги світла над темрявою, Зробити крашанки та писанки власноруч дуже легко, в магазинах є чимало готових барвників та наліпок. Але якщо ви надаєте перевагу більш натуральним барвникам, скористайтеся такими.
Жовтий
Жовтого відтінку яйцям надасть куркума. Додайте до літру води 5 ложок куркуми та відваріть у цьому розчині яйця - вже за 20 хвилин яйця набудуть жовтого відтінку, а якщо дати їм настоятися у відварі довше, відтінок буде яскравішим.
Рожевий
Натріть буряк на тертці, залийте 300 мл води та додайте 2 столові ложки оцту. Прокип'ятіть відвар протягом 5-10 хвилин та процідіть. Занурте у нього відварені яйця щонайменше на 10-15 хвилин і вони набудуть ніжно-рожевого відтінку.
Червоний
Найяскравішого червоного відтінку яйцям надає цибулиння. 2 склянки цибулиння проваріть годину на маленькому вогні разом з двома літрами води. Потім відвар слід процідити та зварити у ньому яйця.
Фіолетовий
Один з найкращих натуральних барвників бузкового кольору - чорниця. Варто підігріти сік чорниці або морожені ягоди, залиті невеликою кількістю води, занурити туди відварені яйця та дати настоятися.
Візерунки
Візерунок можна нанести за допомогою воску на білі яйця, а коли віск висохне, занурити їх у барвник. Також візерунки наносять ізоляційною стрічкою, або ж купують готові яскраві наліпки.
Також ділимося з вами найкращим рецептом
великодньої паски.