Зараз в ефірі
Хеппі Ранок до 10:05
Зараз в ефірі
Rob Thomas Lonely No More

Яблучний спас: традиції, історія свята, коли та як відзначати

Яблучний спас: традиції, історія свята, коли та як відзначати
18.08.2023
1034
Яблучний спас  - друге свято так званої "спасівки", яке у 2023 відзначається 19 серпня. Наступного року, після переходу на новий церковний календар у вересні, свято відзначатимуть 6 серпня.
 

Історія свята

 
Історія Яблучного спасу налічує сотні років. Це свято було важливою подією в житті селян, пов'язаною зі збором першого врожаю яблук. Слов'яни вірили, що в цей день усі плоди, а особливо яблука, мають особливу силу та цінність. Це також був час, коли люди молилися за врожай та здоров'я.

 

Традиції свята

 
Головною традицією яблучного спасу є збір та вживання яблук. Вважається, що якщо зібрати яблука в цей день та потім зробити з них заготовки на зиму (варення, компоти, повидло тощо), яблука будуть зберігати свій смак та користь довгий час.
 
Оскільки яблучний спас є також церковним святом, у цей день віряни приносять в церкву яблука та інші фрукти для освячення. 

У цей день родини збираються за святковим столом, де обов'язково повинні бути яблука та інші фрукти. Їх використовують в основних стравах, десертах та компотах.

 

Як відзначати свято

 
Яблучний спас - чудовий час для зближення родини та друзів. Спільне святкування, приготування страв з яблук та обговорення спільних планів може стати незабутньою подією.
 
Це свято чудово підходить для того, щоб займатися духовними практиками, читати молитви та подумки бажати своїм рідним та своїй країні сил та процвітання.
 
Якщо маєте хороший врожай яблук - поділіться іншими, пригостіть сусідів та друзів. Нехай вони також наповняться цілющою силою цих плодів у святковий день.
 
Яблучний спас - це свято, що сповнене глибоких традицій та символіки. Відзначення його може стати чудовим способом зблизити родину, покращити настрій та відчути зв'язок із минулим.

Дізнавайтеся також про традиції та історію першого цьогорічного спасу, що має назву Медовий.
 

Лайфстайл Хіт FM: ще більше цікавого

👍 Приєднуйтесь до Хіт FM!

📱 Слухайте зі смартфона

Ліки для Ярослава

Допомагаємо разом

Ліки для Ярослава