Зараз в ефірі
Хеппі Ранок до 10:05
Зараз в ефірі
Хіт FM Тільки хіти!

День прапора України: що варто знати про нього

День прапора України: що варто знати про нього
22.08.2023
1339
23 серпня святкують День Державного прапора України. Указ про встановлення цього дня був підписаний у 2004 році, а у 2009 Президент Віктор Ющенко вніс зміни до указу, започаткувавши традицію підняття прапора у цей день по всій Україні на офіційній церемонії.
 
Синьо-жовтий прапор є символом незалежності, нескореності та боротьби українського народу. І він має давню історію та глибокий символізм.

 

Історія прапора

 
Під час революції 1848-1849 років Головна Рада у Львові прийняла поєднання жовтого та синього кольорів на прапорі і саме ці кольори швидко поширилися українськими землями.
 
Першою згадкою поєднання синього та жовтого вважається 1256 рік. У день заснування Львова вперше поєдналися ці кольори: Данило Галицький подарував мешканцям міста герб із зображенням жовтого лева на синьому тлі.  Поєднання синього та золотого також було на гербі Королівства Руського XIV століття і на гербах руських земель, князів, шляхти й міст середньовіччя.
 
Верховна Рада України затвердила прапор у тому вигляді, яким він є зараз, у 1992 році.
 

Символізм прапора

 
Заведено вважати, що синій на нашому прапорі символізує чисте безхмарне небо ясного дня. А жовтий  символізує поле пшениці - родючу українську землю. Є і інше трактування кольорів, за яким золотий чи жовтий символізує Творця та усе божественне, а синій - людей та усе земне.
 
З початком повномасштабного вторгнення символи прапора набули нового значення. Синій - як мрія про чисте небо, без ворожих ракет та дронів, а жовтий - як українська земля, вільна та позбавлена окупантів та слідів їхнього перебування.
 
Кольори українського прапора тепер впізнають по всьому світу. На знак підтримки нашої країни чимало міст у різних країнах розміщували наш прапор на різних будівлях, підсвічували їх синім та жовтим.
 


Цікаві факти про прапор

 
Найбільший прапор, занесений у книгу рекордів  України, має розміри 40х60 метрів.
 
У червні 2014 року українці створили найбільший намальований прапор у Києві на Оболонській набережній. Тисячі мешканців міста згуртувалися і разом пофарбували частину бетонного укосу в синьо-жовтий. 
 
Є лише дві слов'янські країни, на прапорах яких немає червоного кольору. Це Україна та Боснія.

Дізнавайтеся також про інше українське свято - Яблучний спас.

Лайфстайл Хіт FM: ще більше цікавого

👍 Приєднуйтесь до Хіт FM!

📱 Слухайте зі смартфона

Ліки для Руслана

Допомагаємо разом

Ліки для Руслана