Зараз в ефірі
Хеппі Ранок до 10:05
Зараз в ефірі
Хіт FM Тільки хіти!

Як обрати стиглий кавун та з чим його їсти

Як обрати стиглий кавун та з чим його їсти
03.08.2021
3725
3 серпня – Всесвітній день кавуна. Батьківщиною цього плоду є Південна Африка. Уже в Стародавньому Єгипті знали кавун і навіть поміщали в усипальниці фараонів як джерело їжі в їх потойбічному існуванні. На територію Київської Русі кавуни були завезені з Хозарського каганату в XIII—XIV століттях. Зараз в Україні 50% врожаю кавуна вирощують на Херсонщині. Сезон кавунів – серпень-вересень.

Як придбати стиглий кавун

1. Постукайте по кавуну: звук має бути дзвінкий, ніби плід вібрує зсередини.

2. Подивіться на плодоніжку (хвостик): якщо вона велика та м'ясиста, плід ще не дозрів, а якщо надто суха - кавун вже не свіжий.

3. Зверніть увагу на жовту пляму на скоринці, де кавун дозрівав на землі: пляма має бути яскрава, рожево-жовта.



З чим смачно їсти кавун


В Ізраїлі та Єгипті це традиційний десерт з сиром фета. Спочатку нарізають кавун на клаптики, а потім посипають тертим сиром.

Заморожений кавун можна використовувати для приготування освіжаючих напоїв або десертів. Для цього треба вибрати насіння і ретельно збити м’якоть блендером. В герметичному контейнері кавунове пюре можна зберігати дуже довго.

Молочно-кавуновий шейк: додати до кавунового пюре молоко або вершки та цукор і ретельно змішати блендером. Подавати в склянках з соломинками та коктейльними парасольками. 

Кавуновий щербет: до пюре додати цукор, сок лайму, міцний алкоголь (лікер або ром) та подрібнену свіжу м’яту. Все змішати та потримати з годину в морозилці. Подавати в креманках.

Насіння кавуна теж їстівне і має багато біологічно активних речовин. Можна використовувати підсмажене насіння як інгредієнт для салатів.



Цікаві факти про кавун


Кавуни з жовтою м’якоттю в Африці ростуть так же давно, як з червоною, але у нас цей сорт з’явився в продажу недавно. Жовтий кавун не такий солодкий, зате в ньому більше бета-каротину, який є природним антиоксидантом.

Плоди у формі куба або навіть серця вперше були винайдені в Японії. Для придання надзвичайної форми  їх тримають в контейнерах під час росту.

Кавуни без насіння називаються тетраплоїдним. Але вирощувати їх поки що можливо лише в умовах лабораторії, тому цей продукт не є масовим.

Це не овоч, не фрукт і навіть не ягода. З наукової точки зору, плід кавуна правильно називати гарбузина.

Щодо цікавих фактів про фауну – дізнайтесь, як дихають, сплять та співають кити та дельфіни.

Лайфстайл Хіт FM: ще більше цікавого

👍 Приєднуйтесь до Хіт FM!

📱 Слухайте зі смартфона

Ліки для Ярослава

Допомагаємо разом

Ліки для Ярослава