Зараз в ефірі
Хеппі Ранок до 10:05
Зараз в ефірі
K-Maro Femme Like U

Зірки привітали українців із Днем рідної мови

Зірки привітали українців із Днем рідної мови
21.02.2022
5562
21 лютого у світі та в Україні відзначається Міжнародний день рідної мови. Також в календарі 9 листопада є День української писемності та мови.

Фронтмен гурту Океан Ельзи Святослав Вакарчук прочитав вірш Ліни Костенко та запросив підписників своєї сторінці приєднатися і теж записати відео з улюбленими рядками рідною мовою. Також він додав:

«До речі, хоч відео записане в Києві, на задньому фоні у мене картина рідного Львова. А малювала цю картину моя мама».


Лідерка гурту Onuka Ната Жижченко сфотографувалася в сукні з портретом Шевченка у проєкті «12 місяців».

«Не дарма аналогом слова «українська» є слово «солов'їна». Наша мова настільки ніжна, співуча, мелодійна, м’яка, інтонаційна, музична, інтимна та медитативна, що її асоціюють з найкрасивішим співом птаха.

Я люблю українське слово в усіх сенсах, і найбільше з ним пов’язую нашого великого Кобзаря. Для мене він та його праця — це потужний мур, тил, величезна брила, яку неможливо сховати, затулити чи приховати. Тарас Шевченко продемонстрував, яка українська мова потужна і міцна. Саме тому його портрет ми й використали для листівки до Дня рідної мови, який відзначають у світі 21 лютого.

Мова — це обличчя людини, обличчя країни, яке кожен з нас несе з гордістю. Те, яка увага нині приділяється українській мові, те, як вона знову квітне — прекрасно, естетично, й історично важливо. Однак, не хочеться, щоб краса нашої мови паплюжилася тенденцією на приниження тих, хто нею не розмовляє. Врешті, те, яка ти людина визначає не мова, якою ти розмовляєш, а слова, які використовуєш й дії, які чиниш.

Будь ласка, плекайте нашу мову, «пильно й ненастанно», і нехай саме вона стане нашою твердою крицею нині!»,
- написала співачка.


Долучилась до колег також Христина Соловій, яка написала:

«Ось тобі, жінко, мова. Стріляй із неї!» (с) поетеса Kateryna Kalytko

Українська мова - зброя захисту, наш щит української ідентичності - розпізнавання своїх, щоб зберегти своє. Коли росіянин привласнив мою пісню - ви проявили спільність та стали на захист. Коли на нашу землю сунуть окупанти - як нам відрізнити окупанта від російськомовного українця? Знання російської - чудове маскування в окупації. Але на вільній українській землі ми маємо проявити спільність і бути озброєні, перш за все - українською мовою. Щоб творити Україну майбутнього.

З Днем рідної мови, українці!»



А JAMALA нагадала, що Україна - багатонаціональна країна, і заспівала рідною мовою - кримськотатарською.


Але, за даними соцопитування 2021 року, 78 % українців вважають своєю рідною мовою українську. Тому доречно згадати факти про українську мову, якими варто пишатися.

Лайфстайл Хіт FM: ще більше цікавого

👍 Приєднуйтесь до Хіт FM!

📱 Слухайте зі смартфона

Нутрідрінк для Яни

Допомагаємо разом

Нутрідрінк для Яни