Незалежно від того, релігійна ви людина чи ні, погодьтеся, Великдень – одне з найулюбленіших сімейних свят. Навіть пандемія не завадить нам скуштувати смачненьке в безпечному колі рідних. Але спершу розберемось, що готуємо: пасху, паску чи куліч, а також крашанки чи писанки?
Пасха – це єврейська назва свята, українською кажемо: Великдень. А також пасха – це традиційна страва з сирого або вареного сиру, спресована у формі обрізаної піраміди та прикрашена літерами «ХВ», що означають «Христос воскресе».
Паска – це білий здобний солодкий хліб, який випікають до Великодня. Куліч – це російська назва цього хлібу. Іноді в магазині можна побачити назву «Великодній кекс». Це не зовсім вірно, але, напевно, теж смачно.
Крашанки – це зварені та пофарбовані яйця, а писанки – майже те саме, але з візерунками (або наліпками). Краще не називати їх «яєчка», адже це – частина тіла. Але важливіший за назву – спосіб фарбування та прикраси.
Крашанки готують заздалегідь. Але пам’ятайте: зварені яйця можна зберігати до 20 днів в холодильнику і лише до 3 днів при кімнатній температурі. Щоб яйце не потріскалось, опустіть його в холодну підсолену воду і варіть на невеликому вогні – якщо хочете в круту, варити треба 8-10 хвилин. Якщо ви обрали готові наліпки з візерунками, яйця треба остудити, на кожне «надягти» наліпку та опустити в кип’яток на кілька секунд. Якщо ж ви віддаєте перевагу крафтовим крашанкам чи писанкам, треба попрацювати.
З давніх-давен українські крашанки фарбували у відварі з буряка, лушпиння цибулі, журавлини, чорниці або кропиви. Сьогодні можна використати також міцний чай, куркуму чи виноградний сік. Харчові фарби для крашанок, звісно, можна придбати у будь-якому супермаркеті.
Щоб перетворити крашанку на писанку, можна використати готові наліпки. Але цікавіше розписати яйця власноруч. Для цього знадобяться віск, фарби та спеціальний «писачок» - простіше за все придбати готовий набір для писанкарства (від 150 грн.). Якщо ви готуєте писанку як святкову страву до столу – розписуйте варені яйця, краще нефарбовані. Якщо ж це витвір мистецтва – беремо сире яйце та звільняємо від вмісту.
Ось один з численних майстер-класів:
В різних країнах є однакова традиція «бійки крашанками», або «битків». Всі присутні вибирають по яйцю та стукаються ними. Той, чия крашанка залишилася цілою – переможець. В азартних іграх завжди є можливість для обману – бувало, що крашанки наповнювались цементом або алебастром. Тому переможець мав публічно з’їсти яйце.
Ще одне змагання з крашанками проводиться на свіжому повітрі. Яйця скачують з пагорба. Перемагає володар найшвидшої крашанки.
А в західній Європі зберігається звичай ховати крашанки в будинку чи саду напередодні свята. Дітлахи шукають їх від самого зранку. Той, хто знайшов найбільше, отримує подарунок.