Зараз в ефірі
Хеппі Ранок до 10:05
Зараз в ефірі
Wellboy Додому

Як допомогти дитині вивчити англійську мову та що робити (не) варто

Як допомогти дитині вивчити англійську мову та що робити (не) варто
31.05.2023
656
Знання англійської мови безумовно додає більше можливостей для успішного навчання, професійного розвитку та навіть розваг. Тому сьогодні цю мову вивчають із самого дитинства, аби вже у дорослому віці досягти максимально високого рівня володіння.

Проте існують певні особливості у вивченні англійської з дітьми. Як правильно організувати навчальний процес? Фахівці Grade Education Centre пояснюють, як слід вчити англійську з дітьми і яких помилок уникати.

Для успіху важливий контекст

Дитяче мислення відрізняється від дорослого; а понад те, відрізняється одне від одного і мислення різних вікових груп.

Тому, по-перше, варто зрозуміти до якої з 3-х груп належить учень:

  • дитина (6-11 років);
  • молодший підліток (11-13 років);
  • підліток (13-18 років).

А далі орієнтуватися на особливості підходів до навчання.



Як проходить навчання?

Отже, для дітей найкраще працюють ігрові форми, багато картинок, цікавих практичних ситуацій та інтерактив. Адже малі діти ще не можуть сприймати складну інформацію, аналізувати її та будувати великі логічні ланцюжки.

Тож якщо ви підбираєте курси для дитини, краще орієнтуватися на ті, що розроблені саме для конкретного віку. Саме викладачі знають психологічні особливості цієї групи, а навчальна програма прописана спеціально під неї.

Якщо ж ви вивчаєте певні слова та вирази вдома самостійно, то краще одразу давати найбільш зрозумілі та прості, без підтекстів, напівтонів і прихованих сенсів. 

Наприклад, вивчаючи тему природи, варто починати зі слів, на кшталт tree (дерево), sun (сонце), grass (трава). Якщо це тема емоцій — додайте прикметників sad (сумний), happy (щасливий), tired (стомлений) тощо.

Наступна вікова група — молодші підлітки. До цього віку дитина вже цілком може перейти з рівнем англійської A1 (початковий). Це перехідний вік, який вже не є дитячим, але ще і не став підлітковим.

Тож тут особливості у тому, що молодші підлітки цікавляться вже більшою кількістю тем, у них зʼявилось абстрактне мислення та вміння аналізувати. Відповідно, і процес навчання стає серйознішим та поступово відходить від форми гри.

У деяких школах англійської можна зустріти спеціальні перехідні групи. Вони допоможуть адаптуватися та розвинути мову далі, до рівня B1. 

Водночас батькам варто розуміти, що орієнтуватися слід передусім на розвиток дитини, її навички та успішність, але не на вік. Якщо молодший підліток ще не готовий вивчати граматичні правила та виконувати складніші домашні завдання, не слід його до цього примушувати.

З часом він буде готовий перейти у групу підлітків. Тінейджери уже навчаються за програмами, які максимально наближені до дорослих:

  • завдання, тексти, які треба читати та слухати, розкривають певну важливу суспільну проблематику;
  • лексика стає більш абстрактною та має більше відтінків у значеннях.

Загалом у такому віці підлітки вже можуть опанувати рівень B2. Але важливо, що вчитися треба саме з педагогом, який розуміє не лише психологію, а і методику викладання англійської мови. Адже не кожна людина, яка володіє мовою, здатна її викладати як предмет.

Проте вдома можна також продовжувати практикувати англійську у повсякденних ситуаціях, незалежно від віку дитини.

Як удосконалювати англійську з дітьми вдома?

Отже, можна почати з простих виразів, наприклад, говорити привітання чи прощання англійською мовою — hello (привіт), goodbye (бувай), goodnight (добраніч), have a good day (гарного дня) тощо. 

Можна також запитувати один в одного про те, як пройшов день (how was your day), який настрій (what is your mood) чи які плани (what are your plans?).

Таку практику легко запровадити у всіх побутових ситуаціях — під час приготування їжі, ранкових чи вечірніх процедур. Якщо ви також володієте англійською, спробуйте поступово ускладнювати розмови та лексику.

Власне, коли дитина даватиме відповіді на ці запитання, використовуючи максимум слів та виразів, які вивчила на уроках, її знання будуть закріплюватися. Крім того, короткі розмови іноземною вже не заставатимуть її зненацька, а мовний барʼєр буде подолано.

Чого не варто робити під час вивчення англійської з дітьми?

Тож аби дитина не втратила мотивацію, а процес навчання був максимально ефективним, потрібно уникати деяких поширених помилок.

А саме:

  • не слід змушувати дитину заучувати правила та виконувати складні завдання, коли вона ще потребує ігрової форми; навіть якщо її вік дозволяє перейти до складніших програм, орієнтуватися треба на здібності;
  • не тисніть на дитину, постійно запитуючи, що саме вона вивчила на уроках і чому не знає певних слів чи виразів. Якщо ви помічаєте, що результату немає — краще зверніться до викладача та спробуйте разом відшукати проблему;
  • відповідно, не слід чекати завершення курсу чи програми, якщо вони чи навіть сам викладач не підходять дитині; краще змінити вчителя чи групу одразу, щоб дитина не втрачала час та бажання навчатися;
  • вивчення мови не відбувається у визначений час у певні дні тижня; тож створюйте англомовне середовище вдома — вмикайте мультики, відео та музику іноземною і заохочуйте користуватися англійською якомога більше;
  • нарешті, шкільної програми для володіння мовою не вистачить; щоб вивчити англійську мову, слід займатися додатково на курсах з інтенсивними програмами та сертифікованими викладачами.

Як ми вже зазначили, школи англійської мають спеціально розроблені програми, які найбільше відповідають потребам учнів. Наприклад, Grade Education Centre має курси англійської мови для дітей 6-12 років, де можна обрати групу залежно від віку дитини та її рівня англійської. У кожній з них до 10 учнів, а протягом усього навчання батьки отримують звіти про успішність, відвідуваність та результати тестів. Водночас кожен викладач має міжнародні кваліфікації!

Тож памʼятайте, що навчання — це процес, який має бути максимально комфортним та результативним!

Партнерський матеріал
 

Лайфстайл Хіт FM: ще більше цікавого

👍 Приєднуйтесь до Хіт FM!

📱 Слухайте зі смартфона

Пахолівецька Соломія, 5 років

Допомагаємо разом

Пахолівецька Соломія, 5 років
Житомирська обл., м. Бердичів
Діагноз: нейробластома з ураженням лімфовузлів заочеревинного простору