Морозиво - улюблений мільйонами людей десерт. Його виробляють переважно з молока, вершків, масла та цукру. Морозиво може бути також фруктовим, але його правильно називати «сорбет».
Кажуть, першими морозиво винайшли китайці — почали робити солодкий лід, рецепт якого тримали у суворій таємниці. У IV столітті до н. е. Олександр Македонський, який погано переносив спеку, вживав фруктові соки зі снігом, який доставляли з гірських вершин. Любив морозиво і римський імператор Нерон (1 століття н. е.). Слов’яни дрібно стругали заморожене молоко й перемішували зі свіжими ягодами. Трохи пізніше почали заморожувати сир, вершки й додавати сухі родзинки чи абрикоси. У ХІІІ столітті італійський мандрівник Марко Поло привіз у Європу кілька способів приготування невідомої доти страви. Влітку 1660 італієць Франческо Прокопіо відкрив у Парижі продаж морозива і став першим європейським морозивником.
.jpg)
Приготувати морозиво вдома дуже легко. Ось найсмачніші рецепти.
Морозиво з вершків та згущеного молока
Це найпростіший рецепт для тих, хто любить солодке та калорійне. Потрібні лише 100 г (1/3 банки) згущеного молока та 200 г (пачка) кулінарних вершків для збивання (з жирністю понад 30%).
Збийте вершки міксером, додайте згущене молоко, змішайте. Накрийте посуд плівкою, поставте в морозилку на 3-5 годин. Ви матимете дуже солодкий та жирний десерт, до якого гарно пасуватимуть кисленькі ягоди та фрукти. Також він придатний для приготування кави глясе.
Фруктово-ягідне морозиво
Це рецепт для тих, хто надає перевагу ЗСЖ, але хоче побалувати себе смачненьким.
Склянка подрібнених сезонних ягід або фруктів, склянка молока або легких вершків (8-10%), 1 столова ложка цукру.
Ягоди або фрукти почистити та дрібно порізати, збити блендером. Цукор розчинити в теплому молоці, поступово додати в блендер. Збити в однорідну суміш, розкласти у креманки, поставити в морозилку мінімум на 1 годину.
Йогуртово-бананове морозиво
Грецький йогурт – 200 г, мед – 2 столових ложки, 2 банана. Від звичайного йогурту грецький (іноді пишуть: «фільтрований») відрізняється способом приготування – його підвішують в тканині, тому він густий, майже як сир.
Банани порізати невеликими шматочками, покласти в морозилку на 1-2 години. Потім йогурт, мед та банани збити блендером. Можна додати чайну ложку соку лайму або лимону. Готову суміш покласти в морозилку ще на 1-2 години.
Французький пломбір
Саме це морозиво з додаванням сушених фруктів, вимочених у вишнівці, подавалося французькому монарху в 1858 році в місті Пломб'єр-ле-Бен, яке й дало назву сорту морозива.
Яйця - 4 шт, вершки (10%) - 200 мл, вершки (35%) - 500 мл, цукрова пудра - 1 склянка, ванілін – на кінчику ложки.
Відділити яєчні білки. Жовтки розтерти з цукровою пудрою. Додати легкі вершки (10%), перемішати міксером, додати ванілін і поставити на повільний вогонь. При безперервному помішуванні довести майже до кипіння. Якщо ви пропустили момент і жовтки згорнулися, - варто процідити суміш крізь сито і повторити з новими жовтками. Процідити крем через сито і поставити в морозилку на півгодини. Жирні вершки (35%) збити в міцну піну, змішати все разом і поставити знову в холод. Через 1,5 години все знову перемішати, додати горіхи, цукати, шматочки шоколаду і заморозити до готовності.
.jpg)
Справжнє крем-брюле
Порційне морозиво, яке називається «крем-брюле», має мало спільного з оригінальним рецептом. Адже насправді це – заморожений десерт з заварного крему з карамельною скоринкою. Але його можна спробувати приготувати вдома.
Якщо є час та натхнення – робіть заварний крем за класичним рецептом, або ж придбайте готову суміш: на 1 пачку заварного крему - 1 склянка молока чи вершків.
Дуже важливо не перегріти крем, тому краще варити його повільно, на водяній бані. Готовий крем охолодити, розкласти у креманки та поставити в холодильник (але не в морозилку!). Перед подаванням на стіл пробуємо зробити карамельну скоринку.
Це дуже просто, якщо ви маєте пропановий пальник (іноді його називають «кулінарний паяльник»). Але звичайний гриль в микрохвильовці теж можна використати. Для цього в кожну креманку рівномірно насипати ложку цукру, а потім швидко його обпалити – так, щоб він не загорівся та крем не встиг нагрітися. Вon appétit!
Поповнюйте свою книгу рецептів ще однією простою та смачною стравою -
лимонною пастою від Кортні Кокс.