Зараз в ефірі
Хеппі Ранок до 10:05
Зараз в ефірі
KAZKA Плакала

Що треба знати при купівлі смартфону, що був у вжитку

Що треба знати при купівлі смартфону, що був у вжитку
18.11.2022
1164
2022 рік змінив ставлення українців до багатьох речей, в тому числі до покупки гаджетів. Раніше дехто вважав, що у смартфона має бути лише один власник, а «застарілу» модель треба терміново міняти на нову. Тепер вживаний смартфон переходить до дитини чи бабусі, адже всі мають бути на зв’язку з родичами та світом. Що ж до нової моделі – добре поміркуйте, чи варто витрачати на неї забагато грошей, адже окрім звичайних витрат у свідомих українців тепер ще є донати. В такому випадку можна придбати, наприклад, 12 айфон бу замість нового. У такого рішення є переваги:

  • Безперечна економія грошей, адже, наприклад, 12 iPhone, що був у вжитку, коштує як мінімум на $100 дешевше за новий.
  • Великий вибір на одному онлайн-майданчику, тоді як кожен окремий магазин обмежений тим, що є на складі.
  • Навіть якщо ви замовите в магазині бажану модель в улюбленому кольорі, її треба чекати. А вживані смартфони є в наявності.

То ж, на що треба звернути увагу при виборі смартфона, що був у вжитку?

Перевірка IMEI

Кожен мобільний телефон або GSM-модем має унікальний 15-значний номер IMEI ( International Mobile Equipment Identity — міжнародний ідентифікатор мобільного обладнання) . Якщо ви обираєте смартфон в офіційному магазині - він вже пройшов ретельну перевірку. Якщо ж купуєте у малознайомої людини, варто переконатись, що телефон не має «кримінального минулого». Це можна зробити в онлайні. Окрім наявності чи відсутності в базі розшуку, через IMEI можна дізнатися дати придбання та гарантії виробника, версію операційної системи, статус чорного списку, інформацію про оператора тощо.

Термін гарантії та оновлення

Гарантія виробника у випадку з смартфоном, що був у вжитку, скоріш за все вже закінчилась. Але деякі магазини її продовжують. Так, tehnoezh.ua пропонує на 12 айфон бу гарантію до 24 місяців, також є можливість повернення та обміну товару.
Термін служби підтримки – також дуже важливий параметр, який треба перевірити до покупки. Оновлення системи на вироби Apple діє до 5 років. А ось інші виробники підтримують гаджети не так довго, а в останній рік можуть оновлювати лише безпеку. 

Зовнішній вигляд

Насправді, це перше, що привертає увагу. На відміну від діаманту, дефекти не додають смартфону коштовності. Навпаки, вади екрану чи пошкодження корпусу – ознака того, що попередній власник не дуже піклувався про гаджет. Всередині можуть бути неоригінальні запчастини та інші недоліки, але побачити їх важко неозброєним оком. Офіційні ритейлери зазвичай приймають товари на продаж в ідеальному або відмінному стані, тож, якщо ви особисто не експерт – довіртеся фахівцям.

Комплектація

Звичайно, чохол для смартфона, навушники та зарядний пристрой можна купити окремо. Те, що варто перевіряти при купівлі – відповідні роз’єми. Також треба ще в магазині вставити сім-карту та зателефонувати комусь, щоб переконатися в якості мікрофону та динаміків. Варто також перевірити роботу служб Wi-Fi, GPS і Bluetooth.

Акумулятор

Зараз питання енергопостачання важливо як ніколи. Акумулятори в гаджетів зношуються швидко. Тому обов’язково перевірте, як смартфон поводиться при навантаженні. Для цього достатньо відкрити кілька додатків одночасно чи запустити гру. В iPhone можна просто подивитися кількість циклів заряду-розряду – його акумулятор розрахований на приблизно 100 циклів.

Тож, смартфон, що був у вжитку, може бути не гіршим за новий. Робіть свідомий вибір, залишайтесь в безпеці та на зв’язку!

Партнерський матеріал

Лайфстайл Хіт FM: ще більше цікавого

👍 Приєднуйтесь до Хіт FM!

📱 Слухайте зі смартфона

Ліки для Руслана

Допомагаємо разом

Ліки для Руслана